Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U okviru smještaja se korisnicima osigurava stalna briga i nadzor, pružanje usluga stanovanja, prehrane, brige o zdravlju i njege, odgoja, stručna pomoć kroz odgojne sadržaje i rad usmjeren na razvijanje osjećaja odgovornosti i radnih navika, socijalna i psihosocijalna podrška, stručna pomoć u učenju, provođenje programa slobodnih i radno-okupacijskih aktivnosti, organiziranje provođenja slobodnog vremena te razvijanje kontakta sa članovima obitelji radi povratka korisnika u obitelj odnosno njegovog osposobljavanja za samostalan život.

Trenutno su u funkciji smještaja korisnika dva objekta. Korisnici se odlukom Komisije za prijem i otpust smještavaju u odgojne grupe. U pravilu odgojna grupa broji osam korisnika i ima tri matična odgajatelja. U okviru svake grupe imamo spavaonice za korisnike, dnevni boravak, sanitarni čvor, kancelariju odgajatelja, spremište. Spavaonice su uglavnom predviđene za dva korisnika i opremljene krevetom, ormarom, radnim stolom i noćnim ormarićem. Korisnici aktivno sudjeluju u oblikovanju prostora odgojnih grupa. Kroz individualni i grupni rad sa korisnicima odgajatelji će nastojati stvoriti preduvjete za adaptaciju i potpuna integracija korisnika u širu društvenu sredinu, uspješan nastavak školovanja, te usvajanje društveno-prihvatljivog ponašanja.

Uz odgajatelje sa korisnicima u Ustanovi svakodnevno rade i psiholog, radnookupacioni terapeuti, medicinski tehničar, profesori i stručni učitelji.

Ustanovu jednom tjedno obilazi vanjski suradnik – psihijatar i radi sa korisnicima koji trebaju ovakav vid pomoći.

Radna okupacija

Rad u radionicama organiziran je za polaznike osnovne škole i stručnog osposobljavanja više puta tjedno u prijepodnevnim satima, u pravilu do 13:30. Za polaznike osnovne škole sudjelovanje u aktivnostima  domskih radionica planira se u svrhu stjecanja radnih navika, razvijanje svijesti o potrebi rada te privikavanje na radioničke uvjete rada. Polaznici stručnog osposobljavanja  u domskim radionicama realiziraju sadržaje obuhvaćene programom praktične nastave.

U okviru radno okupacijskih aktivnosti korisnici uređuju okoliš ( skupljanje smeća, suhog lišća i granja, košnja trave, čišćenje snijega) i cvjetnjak (okopavanje, sađenje, zalijevanje, presađivanje …). Korisnici također rade na ekonomiji u svrhu održavanja vrta, voćnjaka i vinograda te pročišćavanja borika.

Za poslove u okviru radne okupacije korisnici mogu ostvariti određenu nagradu.

Slobodne aktivnosti

Korisnici se organizirano mogu baviti sportskim sadržajima na igralištu Doma (nogomet, košarka, trčanje…). Dom ima manju sportsku dvoranu koja pruža mogućnost bavljenja stolnim tenisom. U zimskim mjesecima korisnici imaju mogućnost bavljenja malim nogometom jednom tjedno u sportskoj dvorani u Ivancu. Posebno dobre rezultate su pokazali korisnici koji sudjeluju u Cross ligi i na drugim utrkama.

U okviru Doma djeluje i planinarska sekcija. Sekcija organizira planinarske izlete uglavnom u okolici ustanove.

Novinarska sekcija jednom do dva puta godišnje objavljuje domski list.

U informatičkoj se radionici korisnici ustanove mogu naučiti osnove rada na kompjuteru, te im se, u za to predviđeno vrijeme, stavljaju na raspolaganje osobna računala.

U okviru učeničke zadruge korisnici se bave raznim aktivnostima vezanim uz rad na ekonomiji. Uz simboličnu poljoprivrednu proizvodnju i učestvovanje na smotrama školskih zadruga, zadruga se bavi i uzgojem malih životinja uz sudjelovanje na izložbama, te u okviru nje djeluje i kreativna radionica.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.